Međunarodni panel na temu „Srbija i Kosovo između prošlosti i budućnosti“

Posted by
|

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Forum za etničke odnose i Fondacija za otvoreno društvo Srbija su bili organizatori međunarodne panel diskusije (političko-ekspertske rasprave) na temu „Srbija i Kosovo između prošlosti i budućnosti“, koja jei održana u utorak, 18. decembra 2018. godine, u Medija centru, Beograd, Terazije 3, I sprat, sa početkom u 11:00.

Prof. dr Boban Stojanović je prezentirao rezultate istraživanja Prevladavanje barijera za poslovanje i normalizacija odnosa

Osnovni cilj panel diskusije je da se uz učešće vodećih eksperata, diplomata, kreatora javnog mnjenja i političkih predstavnika iz Srbije i Kosova, koji su učestvovali u različitim oblicima dijaloga od 2000. godine do danas, razmene mišljenja o najrelevantnijim predlozima za uspostavljanje budućih odnosa Kosova i Srbije.

U raspravi su učestvovali i predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija sa sedištem u Republici Srbiji. Do sada su u javnosti najviše zagovarane tri opcije: 1) politika status quo; 2) podela ili teritorijalno razgraničenje duž sadašnjih etničkih linija; i 3) normalizacija odnosa.
Panel diskusija je pomogla da se razmotre i pojasne mogući dobici i rizici, dobre i loše strane svakog od ovih predloga. Time je dat doprinos i sveobuhvatnom obaveštavanju javnosti Srbije a i Zapadnog Balkana o mogućnostima rešenja.

Drugi cilj panel diskusije je da se svestrano sagledaju sadašnji izazovi i da se ukaže na mogućnosti unapređenja dijaloga koji bi doveo do postizanja dogovora strana.

Forum za etničke odnose je organizovao monitoring unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je vođen u Srbiji, o čemu je objavio pet periodičnih izveštaja i završni prikaz monitoringa. U toku je izrada dokumenta osnove politike (Policy Paper) koji obuhvata analizu unutrašnjeg dijaloga i analizu političke „platforme” za nastavak dijaloga sa predstavnicima Kosova, koju je najavio predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Program rada, kao i spisak učesnika, nalaze se u prilogu.