Izložba: „Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu“ u Nišu

Objavio je
|

Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu u Nišu

Public Space Manager EU info kutka Niš gospođa Bojana Petrović je na izložbi pod nazivom Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu podsetila prisutne da je ova postavka sa 14 panela premijerno prikazana na samu godišnjicu potpisivanja Rimskih ugovora 25. marta ove godine u Rimu. ,,Postavka je, kao što možete videti, podeljena u 5 celina: istorijski pregled, ekonomska Evropa, socijalna dimenzija i evropsko državljanstvo, Evropa u svetu i Evropa: budući izazovi’’, istakla je Petrović.

Prisutne je pozdravio i zamenik gradonačelnika Niša gospodin Miloš Banđur koji je ocenio da su ,,Rimski ugovori možda i najvažniji akt u dugom i složenom procesu stvaranja EU i građani Niša su počastvovani ovom izložbom koja beleži taj jubilej’’.

Nakon otvaranja izložbe Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu, u Oficirskom domu je održana istoimena tribina na kojoj su učestvovali Rihard Maša iz Delegacije EU u Srbiji, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Boban Stojanović i profesor Pravnog fakulteta u Nišu doc. dr Aleksandar Mojašević.

Osvrnuvši se na period od prethodnih 60 godina, gospodin Maša je istakao da je ,,stvaranje Eropske unije hrabri projekat koji je doneo mir i prosperitet onom delu sveta koji je prethodno bio opterećen ratovima.

Ono što je počelo kao projekat ujedinjenja i saradnje sada funkcioniše i stvorene su vrednosti koje Evropljani danas uzimaju zdravo za gotovo – sloboda govora, mogućnost da se kroz Šengen putuje bez ikakvih problema. Ono što moramo da imamo na umu jeste da sve što smo postigli nije zagarantovano, već kontinuirano moramo raditi na očuvanju postignutog’’.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Boban Stojanović je istakao da ,,su sve članice EU iz istočne Evrope dobitnice evrointegracija. U ekonomiji je poznato da veća tržišta pružaju i veće šanse’’. Profesor Boban Stojanović ocenjuje da bi Srbija trebalo da stvori bolje uslove za jačanje malih i srednjih preduzeća i dovođenje kvalitetnih investitora.

O značaju tržišta EU koje broji oko 500 miliona ljudi govorio je i profesor Pravnog fakulteta u Nišu doc. dr Aleksandar Mojašević koji je istakao da je ,,Evropska komisija veoma angažovana na zaštiti konkurencije. Od evrointegracija najveće koristi u Srbiji imaće sami građani jer će antimonopolskom politikom EU jačati konkurencija na tržištu što će stvoriti daleko povoljnije uslove za potrošače’’.

Izvor: EUInfo