15 minuta, Južne vesti – gost prof.Boban Stojanović

Objavio
|

prof Boban Stojanovic

Eventualno uvođenje tzv. poreza na dvorište, kao jedna od malobrojnih opcija da se popune lokalni budžeti posle gotovo izvesnog smanjenja transfera iz Republike, jeste nužno, ali ne i dobro rešenje. Bilo bi bolje povećati naplatu poreza na imovinu, a ključno je smanjivanje javnog sektora, ocenjuje ekonomista prof.dr Boban Stojanović.

Mogućnost da se u Srbiji uvede porez na okućnicu, koju je žestoko kritikovala opozicija u Skupštini Srbije, jeste samo jedna od mera “koje znače ubiranje prihoda”, kaže Prof.dr Boban Stojanović, predsednik Društva ekonomista Niša.

– Sigurno nije dobro izabrana ta osnovica za ubiranje, ili baza iz koje se alimentiraju budžeti, ali to je jedan pokušaj da se spašava ovo što se spasti može, odnosno da se povećaju budžetski prihodi. Mislim da ima mnogo boljih načina. Jeste porez na imovinu relativno skroman, što se udela tiče u ukupnom budžetu, ali činjenica je da postoji strašna poreska evazija – kaže profesor Stojanović.

Trenutno stanje javnih finansija u Srbiji ocenjuje “katastrofalnim”. Dodaje da u tako teškoj fiskalnoj situaciji, i država i lokalne samouprave moraju pre svega tražiti rešenje na povećanju budžetskih prihoda, koji ne bi značili dodatno opterećenje i građana i privrede, ocenjuje profesor Stojanović.

A kao “ključ” svega navodi redukciju javnog sektora

 – To gradonačelnici mogu da urade, znači, da snize troškove administracije.

Predsednicima opština, profesor Stojanović poručuje da “treba da čine u svom domenu, ili u svojoj nadležnosti na povećanju ekonomskih aktivnosti.”

 – To je izjava paušalna i vrlo često se koristi, ali zaista je tu ključ! Ako obezbedimo da naše benzinske pumpe, trafike, prodavnice, imaju veći promet, ako se otvori novi pogon, ima više poreza i onda je dobro i lokalnoj i republičkoj vlasti – kaže Stojanović.

Ipak, dodaje da mnogo toga zavisi od  od republičke vlasti.

 –  Ako vi nemate dobar, generalno, ambijent za poslovanje u celoj zemlji, onda ga možete manje očekivati u nerazvijenom području. Znači, treba da postoji jedan poseban program za nerazvijena područja i za privlačenje investicija – kaže Stojanović.

Preuzeto sa sajta juznevesti.com