Izveštaj sa Savetovanja 2016.: Kada će bolja vremena za ekonomiju?

Objavio
|

nisko-savetovanje-2016

Izvor: TV Zona

Dok se neoliberalni sistem u Srbiji ne zameni tržišnom ekonomijom, neće biti značajnijeg pomaka u razvoju zemlje, smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Vlastimir Leković. Rešenje je, kako kaže, da Vlada Srbije Skupštini predloži celovitu strategiju razvoja, koja bi bila obavezujuća za sve.

Bez toga nema pobede nad neoliberalnom koncepcijom koja je dovela društvo u veliku krizu, bez toga nema izlaska iz krize niti prosperiteta. Vlada nema za to sluha zato što su u vladi neoliberali.

Leković je jedan od učesnika Niškog savetovanja ekonomista Srbije, koji su, između ostalog, razmatrali stanje i perspektive razvoja jugoistočne Srbije.

Efekte reformi koje država čini građani će donekle osetiti već do kraja ove godine, tvrdi Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta Srbije.

Nakon nekoliko sušnih godina recesije ili veoma sporog rasta, u ovoj godini privredni rast bi mogao da prevaziđe 2%. To nije toliko dobro, ali je dosta bolje u odnosu na ono što smo imali. Valja očekivati bolja vremena, kaže Vučković.

Uvek se posebno ističe siromaštvo jugoistoka Srbije. Tu ne stoje najbolje ni privreda ni građani. Niške vlasti kažu da intenzivno rade na razvoju industrijskih zona, ali i da je važno razdvojiti privredu od socijale.

Ekonomija nije kategorija u kojoj se treba baviti socijalom. Mora se napraviti dobra selekcija – šta može da zadovolji kriterijume savremene, agresivne ekonomije a šta je ono što mora da ide u prošlost, kaže Perišić.

Ekonomisti smatraju da su jugu potrebne “jače” investicije. Boban Stojanović kaže da bi bilo najbolje da to budu prave investicije ozbiljnih svetskih proizvođača koji će ovde imati i svoje laboratorije, istraživačke centre itd – ali da u konkurenciji sa drugim zemljama mi koristimo to što imamo kao prednost. Veći stepen decentralizacije, veći stepen regionalnog odlučivanja uz istovremenu pomoć nerazvijenim delovima – to je neophodno za razvoj juga Srbije.

Skrenućemo pažnju kreatorima politike da treba da se uvedu neke stimulativne mere, posebno za jugoistočnu Srbiju, kaže Stojanović.

Add a comment